Tratament parodontoză - Parodontologie

Sănătatea orală este unul dintre factorii care pot afecta pe termen lung starea generală de sănătate și calitatea vieții de zi cu zi.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 14% din populația adultă a globului suferă de o afecțiune parodontală severă, care reprezintă una dintre principalele cauze ale pierderii dinților.

Parodontologie
Echipa medicală

Ce este boala parodontală?

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni la nivel mondial, boala parodontală are ca simptome inflamarea și înroșirea gingiilor, țesuturile moi care înconjoară dinții. În fazele mai avansate, simptomele pot fi asociate cu sângerare în timpul periajului, retracția gingivală și durere în timpul masticației. Dintele poate deveni mobil, pentru ca ulterior să cadă dacă situația nu este gestionată la timp.

Parodontologia este una dintre ramurile principale ale medicinei dentare

Paradontologia este ramura care vizează diagnosticarea și tratarea afecțiunilor gingivale, respectiv gingivita și parodontita, medicii parodontologi având un rol important în a atrage atenția asupra importanței pe care igiena orală efectuată corect și periodic o are în menținerea sănătății dentare.

Specialistul parodontolog trebuie să detecteze afecțiunile gingivale și pierderile de masă osoasă și să recomande un tratament adecvat în funcție de datele cazului.

În cadrul clinicii STOMESTET din Cluj-Napoca se utilizează echipamente din cele mai noi generatii (Laser Fotona) pentru a imbunatatii evoluția afecțiunilor parodontale. Astfel, pacientul va putea să-și păstreze dinții naturali cât mai mult timp.

Cauzele apariției afecțiunilor parodontale:

1. Bacteriile care populează cavitatea orală, asociate cu alte substanțe provenind din alimentație, creează o peliculă lipicioasă care se depune pe dinți. Aceasta este cunoscută ca placa bacteriană. Principala cauză a apariției bolilor parodontale este igiena dentară incorectă, care permite acumularea de placă bacteriană pe dinți și sub gingii. Pentru a combate placa bacteriană, organismul produce substanțe care duc la inflamarea și înroșirea gingiilor. Acestea sunt, de altfel, și primele simptome care necesită o programare la medicul dentist.

2. Igiena dentară corectă presupune periajul zilnic, dimineața și mai ales seara, timp de minim 3 minute, și folosirea aței dentare. Aceasta este cea mai simplă metodă de a preveni bolile parodontale.

Periajul trebuie să fie completat cu detartrajul efectuat de medicul stomatolog în cabinet, de cel puțin două ori pe an. Placa bacteriană care nu este eliminată se întărește și rămâne pe dinți, sub formă de tartru. Acesta poate fi eliminat doar prin ședințe de igienizarea profesională, respectiv detartraj și periaj, în cabinetul stomatologic.

Este recomandat ca ședințele de profilaxie periodică să aibă loc la fiecare șase luni.

Primele simptome ale bolilor parodontale:

 • Respirație neplăcută (halenă)
 • Înroșirea, inflamarea și sângerarea gingiilor
 • Retragerea gingiilor
 • Dureri în timpul procesului de masticație
 • Sensibilitate dentară
 • Dinți mobili
 • Căderea dinților

Care sunt tipurile de afecțiuni parodontale:

1. Gingivita

Inițial, în boala parodontală, sunt afectate gingiile, care se inflamează, se înroșesc și sângerează la periaj sau spontan. În această etapă, tratamentul local implică realizarea profilaxiei profesionale în cabinet (detartraj, periaj, airflow), asociată cu o igienă orală corectă zilnică: tehnici de periaj corecte, utilizarea aței dentare, a periuței interdentare, a dușului bucal, a apei de gură etc.

2. Parodontita

Dacă gingivita nu este gestionată corect, apare retracția gingivală aproape completă, cu descoperirea rădăcinii dintelui. Acest fenomen duce la mobilitatea dintelui și afectează integritatea osului.

În parodontoza avansată, pentru a salva dinții, sunt efectuate tratamente locale pentru sterilizarea pungilor parodontale, fie chirurgical, fie cu ajutorul laserului dentar.

Printre alte proceduri se numără surfasajele radiculare (chiuretaje subgingivale), aplicarea de substanțe antibacteriene, iar, în stadiile avansate, intervenții chirurgicale de micșorare a pungilor parodontale rămase în urma terapiei inițiale. Acestea pot presupune utilizarea de biomateriale cu potențial regenerator pentru structurile osoase și de susținere a dintelui.

Întrebări frecvente despre Parodontologie Cluj:
1
Semnale de alarmă!
 • Sângerarea bruscă sau la periaj, umflarea gingiilor şi înroşirea lor
 • Mobilitatea dinţilor cu pierderea punctelor de contact
 • Modificări de poziţie (spaţierile dinţilor)
 • Retracţia gingivală

Chiar dacă nu prezentaţi aceste simptome, dar aveţi în famile pe cineva cu parodontoză sau care are aceste semne, vă recomandăm să faceţi un control periodic şi efectuarea de radiografii.

2
Se pot trata retracţiile gingivale?

DA! Singura modalitate de tratare este prin acoperirea zonei de retracţie cu gingie proprie, prin diverse tehnici chirurgicale.

Intervenţia se realizează într-o singură şedinţă, cu anestezie locală pentru confortul pacientului.

3
Ce este retracţia gingivală?

Este pierderea de gingie şi os din jurul dintelui cu expunerea rădăcinii dentare, cauzată de poziţia incorectă a dintelui pe arcadă, periaj agresiv, igienă orală proastă, traumă ocluzală, tracţiuni musculare (frenuri, bride), obiceiuri vicioase, pierce în limbă, obraz.

Retracţia gingivală se poate asocia cu o sensibilitate la rece, dulce, cald, acru.

Totodată, mai pot apărea carii pe rădăcină.

4
Cum tratăm boala parodontală?

În prima etapă se va efectua o evaluare iniţială a cazului clinic pentru un diagnostic cât se poate de corect, incluzând o serie de analize microbiologice, parodontometrie, mobilometrie, radiografii, CBCT.

Se va efectua o terapie nechirurgicală parodontală cu instrumentar microchirurgical cu scopul de a înlătura sângerarea şi inflamaţia gingivală. Acestă terapie constă într-o curăţire în profunzime, efectuată sub anestezie locală pentru a asigura confortul pacientului.

Boala parodontală se poate trata şi rezultatele rămân stabile atâta timp cât pacientul menţine o igienă orală bună şi efectuează controalele periodice.

În a doua etapă se evaluează rezultatul obţinut şi în anumite situaţii se poate opta pentru chirurgie parodontală cu scopul conturării sau regenerării ţesutului gingival şi osos pierdut.

5
Ce este boala parodontală (”parodontoza”)?

Este o afecţiune a gingiei şi a osului din jurul dinţilor.

Se manifestă prin:

 • inflamaţie gingivală (înroşirea, umflarea şi sângerarea bruscă sau la periaj a gingiei)
 • pierdere osoasă cu apariţia spaţiilor între dinţi
 • retracţia gingiilor cu expunerea rădăcinii

Boala parodontală poate duce la mobilitatea şi pierderea dinţilor în lipsa oricărui tratament.

Cauzele sunt:

 • moştenirea familială
 • igienă orală neadecvată
 • iar fumatul şi diabetul zaharat sunt factori (care predispun) favorizanţi şi agravanţi ai bolii parodontale.