Ortodonția este ramura stomatologiei moderne care se ocupă de prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor și anomaliilor dentare, dar și ale unor oase faciale, cu ajutorul aparatelor dentare.

Tratamentele stomatologice efectuate cu ajutorul aparatului ortodontic sunt realizate exclusiv de un medic specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială.

Ortodonția este o specializare care poate fi urmată, timp de trei ani, după terminarea facultății de stomatologie. Viitorul medic ortodont își va aprofunda cunoștințele legate de realinierea corectă a dinților pe arcadă, dar și cele legate de metode specifice pentru dezvoltarea corectă a oaselor maxilare cu ajutorul mai multor tipuri de aparate dentare.

Ortodonţie - Aparat dentar
Echipa medicală

Ce afecțiuni pot fi tratate cu aparate dentare:

  • Malocluzia – alinierea incorectă a dinților pe arcadă și a maxilarelor în zona de contact (mușcătură)
  • Dinți înghesuiți sau cu spații mari între ei
  • Dinți crescuți prea în față sau prea în spate față de poziția lor normală pe arcada dentară
  • Dinţii rotiţi faţă de axul lor normal
  • Diastema/trema („strungăreaţa”)
  • Aducerea pe arcadă a unor dinţi definitivi blocaţi în os

Ce este aparatul dentar?

Aparatul dentar corectează anomaliile dento-maxilare la persoanele care au dinți definitivi. Acest dispozitiv are dublu rol, în primul rând funcțional, pentru că ajută la repoziționarea dinților definitivi, apoi estetic. Astfel, zâmbetul nu este doar frumos, ci şi sănătos.

Dinţii aliniaţi se igienizează mult mai uşor, fiind prevenite astfel cariile dentare. Din punct de vedere estetic, încă din primele săptămâni de purtare, aparatul dentar poate să redea simetria și estetica feței.

Medicul specialist în ortodonție este preocupat de ambele aspecte, funcțional și estetic, dar și de armonia generală a feței, iar fiecare plan de tratament este unic și personalizat.

Tipuri de aparat dentar

În zilele noastre, există o varietate largă de opțiuni când vine vorba de îmbunătățirea alinierii și esteticii danturii. Dacă te gândești să-ți îmbunătățești zâmbetul prin ortodonție, este important să cunoști diferitele tipuri de aparate dentare disponibile.

Aparatele dentare fixe sunt cele mai comune și includ brackeții metalici sau ceramici care sunt lipiți de dinți, precum și arcuri și fire care sunt atașate brackeților pentru a îndruma dinții în poziția corectă.

Aparatele dentare mobile sunt altă opțiune populară. Acestea pot fi îndepărtate pentru curățare și mâncare, și includ gutiere transparente și aparatele cu placute si arcuri.

Există de asemenea aparate dentare linguale, care sunt brackeți și fire fixate pe partea interioară a dinților, făcându-le invizibile la zâmbet.

Pentru a determina ce tip de aparat dentar este cel mai potrivit pentru tine, este esențial să consulți un ortodont.

Avantajele purtării unui aparat dentar:

  • Corectează dinții poziționați incorect
  • Corectează spațiile interdentare inestetice
  • Corectează malocluzia
  • Îmbunătățește masticația
  • Previne durerile și disfuncțiile articulare
  • Ameliorează funcționalitatea și estetica zâmbetului, ceea ce duce la creșterea stimei de sine

De ce este recomandată purtarea aparatului dentar

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar îmbunătățește funcționalitatea zâmbetului. Încă din primele săptămâni de purtare, poate fi remarcat impactul pe care aparatul dentar îl are asupra aspectului general al chipului, redându-i simetria și estetica.

Medicul specialist în ortodonție de la Stomestet Cluj Napoca îți va crea un plan de tratament personalizat, pentru a reda armonia feței.

De ce să alegi aparatele dentare de la Clinica Stomestet Cluj Napoca?

La Clinica Stomestet Cluj Napoca, ne mândrim cu oferirea unei game largi de aparate dentare pentru a ne îndeplini angajamentul de a îmbunătăți zâmbetul fiecărui pacient. Înțelegem că fiecare pacient este unic, așa că adaptăm fiecare plan de tratament la nevoile individuale.

Specialiștii noștri experimentați sunt dedicați îngrijirii danturii tale și lucrează neobosit pentru a te asigura că primești serviciile de care ai nevoie. Ne place să oferim pacienților noștri confort și siguranță în tot ceea ce facem.

Ai grijă de zâmbetul tău, alege experiența, profesionalismul și calitatea superioară oferite de Clinica Stomestet Cluj Napoca.

Programează o consultație acum!
Te rugăm să completezi toate informațiile obligatorii!
Programează-te online

Completează formularul și unul dintre asistenții noștri te va contacta pentru a programa vizita la clinică.

Sunt deja pacient STOMESTET
Sunt pacient nou.
checked
Prin completarea acestui formular îmi dau acordul explicit să fiu contactat pe e-mail și/sau telefon în vederea realizării unei programări și obținerea mai multor informații despre tratamentul solicitat.
checked
Sunt de acord și am luat la cunoștiință Termenii și condițiile site-ului și Politica de prelucrare a datelor cu caracter personal.
Întrebări frecvente despre Ortodonţie - Aparat dentar Cluj-Napoca:
1
Cât costă un aparat ortodontic?

Datorită complexității unui tratament ortodontic, a analizelor necesare pentru stabilirea planului de tratament, a materialelor cu calități superioare, prețul aparatului dentar este ridicat. Prețul variază în funcție de opțiunea pacientului pentru un aparat mai mult / puțin vizibil.

2
Ce se întamplă după terminarea tratamentului ortodontic?

După finalizarea tratamentului este necesară o perioadă de contenție (menținere) a rezultatelor, pentru a reduce riscul recisivei (revenirii în pozițiile anterioare a dinților). Contenția poate fi fixă (o sârmă lipită în spatele dinților) sau/și aparatul mobilizabil sau gutieră.

3
Care sunt neplăcerile purtării unui aparat dentar?

În timpul tratamentului poate apărea de la o simplă tensiune fină dureroasă, până la durere, în funcție de pragul de sensibilitate al fiecărui pacient. Durerea poate necesita uneori medicamentație pentru calmarea durerii.

Igiena orală în timpul tratamentului este îngreunată dar esențială. O igienă defectuoasă, în prezența unui aparat ortodontic poate determina complicații nedorite: carii dentare, retracții sau inflamații gingivale.

De asemenea, alimentația este îngreunată și modificată.

4
Cât durează un tratament ortodontic?

Tratamentul ortodontic poate dura de la câteva luni până la 2-3 ani, în funcție de complexitatea cazului și respectarea ședințelor de activare.

5
Câte tipuri de aparate există?

Aparatele ortodontice pot fi aparate mobilizante, funcționale (plăcuțe de plastic ce pot fi îndepărtate de pacient și care sunt indicate copiilor), aparate fixe (pentru adolescenți și adulți).

Există aparate ortodontice mai puțin vizibile (Safir) sau chiar invizibile (pe fața internă a dinților), gutiere transparente (dispozitive din plastic).

6
Cum se realizează tratamentul ortodontic?

Pentru stabilirea unui plan de tratament individualizat sunt necesare: o consultație, realizarea unor analize suplimentare (radiografii, fotografii, modele de studiu), măsurători, și interpretarea acestora.

În urma unei discuții cu pacientul despre posibilitățile și limitele tratamentului, se poate decide aplicarea aparatului dentar, urmând ca pacientul să se prezinte lunar pentru activări (reglări).

7
Când se indică tratamentul ortodontic?

Purtarea unui aparat ortodontic se indică atât pentru corectarea esteticii cât și pentru corectarea ocluziei (mușcăturii). O mușcătură incorectă afectează în timp sănătatea dinților, a gingiilor și a ATM determinând: carii dentare, uzuri, agravarea bolii parodontale (parodontoză), retracții gingivale, pocnituri, durere în articulație, limitări ale deschiderii gurii.

8
Cui se adresează tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic (îndreptarea dinților) se adresează atât copiilor cât și adulților. În unele situații sunt necesare 2 etape de tratament (atât în copilărie cât și în adolescență).

9
Ce este ortodonția?

Ortodonția constă în îndreptarea și corectarea poziției dinților cu ajutorul unui aparat dentar.