Tratamentul cariilor dentare

Caria dentară este cea mai răspândită afecțiune de tip stomatologic la nivel mondial și poate afecta nu numai sănătatea orală, ci și cea a întregului organism. Acesta este motivul pentru care este recomandat să se încerce prevenirea cariilor sau tratarea acestora încă din stadiile incipiente.

Cariile dentare nu dispar de la sine și, dacă nu sunt tratate corect și la timp, ele pot afecta în profunzime structura dintelui natural.

Tratamentul cariilor dentare presupune un medic specialist care trebuie să curețe minuțios întreaga suprafață afectată, să repare dintele cu ajutorul unei obturații dentare și să se asigure că acesta se va menține sănătos pe termen lung.

Tratamentul cariilor dentare

Care sunt tipurile de carii dentare

O igienă orală incorectă favorizează dezvoltarea plăcii bacteriene și crearea unui mediu propice apariției cariilor dentare. Pentru a evita acest fenomen, pe lângă o igienă orală realizată corect zilnic, acasă, medicii dentiști recomandă un plan de prevenție care include profilaxia dentară de două ori pe an (periaj profesional, detartraj, air flow) și controlul periodic o dată la 6 luni sau în funcție de recomandările specialistului.

Tipuri de carii dentare:

  • Carii pe rădăcina dintelui (cauzate de retracțiile gingivale)
  • Carii pe suprafețele laterale ale dintelui
  • Carii ocluzale (pe suprafața de contact a dinților și molarilor)
  • Carii interdentare
  • Carii secundare (care apar sub obturațiile dentare realizate deja)

Netratate, cariile ajung să distrugă smalțul dintelui, afectând ulterior pulpa dentară și nervii. Ele pot provoca distrugerea nervului și chiar pierderea dintelui.