Igienă și Profilaxie dentară Cluj-Napoca

Ce este profilaxia dentară?

Profilaxia dentară constă într-un set de măsuri și proceduri de îngrijire care are ca scop prevenirea apariției unor afecțiuni frecvente, precum cariile sau bolile parodontale.

Respectarea măsurilor profilactice poate combate sau limita disconfortul provocat de unele tratamente stomatologice.

Profilaxia implică o igienă dentară corectă zilnică efectuată la domiciliu, vizitele de prevenție programate de două ori pe an pentru detartraj și periaj profesional și consultații periodice de specialitate.

Igienă și Profilaxie

De ce este important periajul dentar de seară

Periajul efectuat seara este cea mai importantă măsură de igienizare personală la domiciliu și trebuie să fie realizat corect.

Profilaxia dentară – tipuri de măsuri profilactice:

Profilaxia dentară personală

Aceasta presupune periajul dentar regulat, de cel puțin două ori pe zi, suplimentat cu măsuri de igienizare precum folosirea aței dentare, a apei de gură, a periuțelor interdentare (mai ales în cazul persoanelor care poartă aparate dentare, suferă de boli parodontale sau au lucrări protetice de tip punte dentară) și a dușului bucal.

Alimentația sănătoasă este importantă și implică, mai ales, limitarea produselor acide și a celor bogate în zahăr.

Igienizarea orală zilnică are rolul de a îndepărta placa bacteriană, menținând astfel sănătatea dinților și a gingiilor.

Periajul dentar de seară este cel mai important, omiterea acestuia putând afecta echilibrul florei din cavitatea orală și favoriza apariția cariilor și a inflamațiilor gingivale.

Cum se efectuează corect periajul dentar

Periajul se realizează de cel puțin două ori pe zi, în mod special seara, înainte de culcare, fără a mai consuma alimente sau lichide ulterior. Se poate consuma, însă, apă simplă. Tehnica de periaj trebuie să țină cont de starea dinților și de afecțiunile de care suferă fiecare persoană în parte.

Cea mai utilizată tehnică implică aşezarea periuţei de-a lungul gingiei, în unghi de 45˚ faţă de suprafaţa verticală a dinţilor, astfel încât perii să atingă gingia și țesutul osos. Mișcările nu trebuie să fie agresive și se realizează dinspre gingie spre dinte. Tehnica se aplică și pentru suprafaţa interioară a dinţilor. La final, se periază suprafața orizontală a dinţilor de pe maxilar şi la mandibulă.

Nu se apasă dinții în mod excesiv și nu se folosesc periuțe cu perii prea duri, pentru că se pot produce leziuni. Apariția sângerărilor în timpul periajului este un simptom al inflamării gingiilor din cauza acumulării de placă bacteriană. În acest caz, se recomandă periajul insistent al acelei zone, pentru a elimina placa și a elibera gingia.

Igienizarea se încheie cu periajul limbii dinspre interior către exterior, clătindu-se cu apă curată de trei-patru ori.

Te rugăm să completezi toate informațiile obligatorii!
Programează-te online

Completează formularul și unul dintre asistenții noștri te va contacta pentru a programa vizita la clinică.

Sunt deja pacient STOMESTET
Sunt pacient nou.
checked
Prin completarea acestui formular îmi dau acordul explicit să fiu contactat pe e-mail și/sau telefon în vederea realizării unei programări și obținerea mai multor informații despre tratamentul solicitat.
checked
Sunt de acord și am luat la cunoștiință Termenii și condițiile site-ului și Politica de prelucrare a datelor cu caracter personal.
Întrebări frecvente despre Igienă și Profilaxie dentară Cluj-Napoca:
1
Tipuri de obturații

Obturații frontale – se aplică în zona din față a cavității bucale, pe dinții vizibili în zâmbet. Scopul lor principal este de a reface forma și culoarea dintelui natural.

Obturații laterale – sunt realizate pe dinții din spate pentru a reface mușcătura normală a pacientului.

2
Ce fel de materiale se utilizează la obturatii?

Pentru obturarea dinților se folosesc rășinile compozite, acestea fiind materiale moderne care permit obținerea unor rezultate estetice. Având la dispoziție o gamă largă de nuanțe, medicul stomatolog poate reproduce aspectul dintelui natural.

3
Ce este obturația dentară (plomba)?

Obturația reprezintă o metodă de tratament al dinților cariați, fracturați sau care prezintă defecte de mici dimensiuni. Astfel se reface forma și dimensiunea dintelui natural.

4
Cum ar trebui să îmi mențin igiena orală?

Pentru a evita apariția problemelor orale, se recomandă efectuarea periajului dentar de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara, însoțit de mijloace ajutătoare de menținere a unei bune igiene:

  • apă de gură
  • ață dentară
  • periuțe interdentare
  • periuță pentru limbă

Este foarte important să se realizeze un periaj dentar folosind o tehnică corectă pe o perioadă de aproximativ 3 minute. Medicul stomatolog se află la dispoziția dumneavoastră pentru a vă explica exact mișcările care trebuie să fie efectuate în cadrul unui periaj corect.

5
Pot să apară dureri după detartraj?

Durerea după detartraj apare atunci când gingia din jurul dintelui este retrasă, rădăcina fiind astfel dezgolită și mai sensibilă la anumiți stimuli.

De unde știu că am nevoie de igienizare profesională?

În cazul în care prezentați unul sau mai multe dintre umătoarele semne sau simptome este recomandabil să solicitați o programare pentru igienizare:

  • Colorații ale dinților în galben până la maro-închis
  • Gingii roșii și inflamate
  • Sângerarea gingiilor spontan sau la periaj
  • Miros și gust neplăcut
  • Ața nu pătrunde bine între dinți
6
În timpul manoperelor de igienizare pot să apară dureri sau sângerări?

În mod normal, aceste intervenții nu produc discomfort, dar la nevoie se poate realiza anestezie locală pentru a evita orice durere. Sângerarea poate apărea în cazurile în care gingiile prezintă inflamație la controlul inițial.

7
Cat de des ar trebui efectuat detartrajul?

Specialiștii recomandă realizarea detartrajului de 2 ori pe an la pacienții care nu prezintă probleme particulare.