Igienă și Profilaxie dentară Cluj-Napoca
Ce este profilaxia dentară?
Profilaxia dentară constă într-un set de măsuri și proceduri de îngrijire care are ca scop prevenirea apariției unor afecțiuni frecvente, precum cariile sau bolile parodontale.
Respectarea măsurilor profilactice poate combate sau limita disconfortul provocat de unele tratamente stomatologice.
Profilaxia implică o igienă dentară corectă zilnică efectuată la domiciliu, vizitele de prevenție programate de două ori pe an pentru detartraj și periaj profesional și consultații periodice de specialitate.
De ce este important periajul dentar de seară
Periajul efectuat seara este cea mai importantă măsură de igienizare personală la domiciliu și trebuie să fie realizat corect.
Profilaxia dentară – tipuri de măsuri profilactice:
Profilaxia dentară personală
Aceasta presupune periajul dentar regulat, de cel puțin două ori pe zi, suplimentat cu măsuri de igienizare precum folosirea aței dentare, a apei de gură, a periuțelor interdentare (mai ales în cazul persoanelor care poartă aparate dentare, suferă de boli parodontale sau au lucrări protetice de tip punte dentară) și a dușului bucal.
Alimentația sănătoasă este importantă și implică, mai ales, limitarea produselor acide și a celor bogate în zahăr.
Igienizarea orală zilnică are rolul de a îndepărta placa bacteriană, menținând astfel sănătatea dinților și a gingiilor.
Periajul dentar de seară este cel mai important, omiterea acestuia putând afecta echilibrul florei din cavitatea orală și favoriza apariția cariilor și a inflamațiilor gingivale.
Cum se efectuează corect periajul dentar
Periajul se realizează de cel puțin două ori pe zi, în mod special seara, înainte de culcare, fără a mai consuma alimente sau lichide ulterior. Se poate consuma, însă, apă simplă. Tehnica de periaj trebuie să țină cont de starea dinților și de afecțiunile de care suferă fiecare persoană în parte.
Cea mai utilizată tehnică implică aşezarea periuţei de-a lungul gingiei, în unghi de 45˚ faţă de suprafaţa verticală a dinţilor, astfel încât perii să atingă gingia și țesutul osos. Mișcările nu trebuie să fie agresive și se realizează dinspre gingie spre dinte. Tehnica se aplică și pentru suprafaţa interioară a dinţilor. La final, se periază suprafața orizontală a dinţilor de pe maxilar şi la mandibulă.
Nu se apasă dinții în mod excesiv și nu se folosesc periuțe cu perii prea duri, pentru că se pot produce leziuni. Apariția sângerărilor în timpul periajului este un simptom al inflamării gingiilor din cauza acumulării de placă bacteriană. În acest caz, se recomandă periajul insistent al acelei zone, pentru a elimina placa și a elibera gingia.
Igienizarea se încheie cu periajul limbii dinspre interior către exterior, clătindu-se cu apă curată de trei-patru ori.
Completează formularul și unul dintre asistenții noștri te va contacta pentru a programa vizita la clinică.