Estetică dentară Cluj-Napoca

Estetica dentară este, în prezent, una dintre cele mai avansate ramuri ale medicinei dentare care oferă numeroase soluții pentru cei care doresc să aibă un zâmbet frumos. Tratamentele de estetică dentară au un impact pozitiv asupra stimei de sine și, implicit, a calității vieții.

Potrivit Academiei Americane de Stomatologie Cosmetică, Cosmetică,o majoritate covarsitoare dintre pacienții care apelează la astfel de tratamente au căpătat mai multă încredere în sine, fiind considerați mai atractivi de cei din jur.

Estetică dentară
Echipa medicală

Alege estetica dentară în clinica STOMESTET

Zâmbetul poate fi cel mai important atu, ne ajută să comunicăm, să creăm noi relații, dar poate contribui și la reducerea tensiunii arteriale și la scăderea riscului de boli cardiace.

“Un zâmbet aduce fericirea în casă, prosperitate în afaceri și este un semn tangibil de prietenie. Aduce alinare celui obosit, îmbărbatare celui descurajat, înseninare celui trist și este cel mai bun antidot al naturii pentru necaz”, spune P. John Faber.

Echipa STOMESTET din Cluj-Napoca folosește tehnologii digitale pentru a crea coroane și fațete dentare cu aspect natural care au ca scop corectarea imperfecțiunilor de ordin estetic, cum ar fi spații interdentare mari sau mici, forme sau dimensiuni neuniforme, dinți îngălbeniți, dar și aspecte de ordin medical, precum traumatisme dentare sau leziuni carioase.

Avantajele tratamentelor de estetică dentară

  • Oferă un aspect natural zâmbetului
  • Armonizează trăsăturile faciale
  • Lucrările protetice sunt biocompatibile cu organismul
  • Rezultatele sunt imediate și nedureroase
  • Pacientul se poate implica în alegerea nuanței și formei dinților

Cunoaște echipa de specialiști în estetică dentară de la STOMESTET, certificați în tratamente de reconstrucție dentară imediată.

Ce poți corecta cu ajutorul tratamentelor de estetică dentară

  • Spații interdentare mari sau mici
  • Dinți înghesuiți au strâmbi
  • Traumatisme dentare (fracturi)
  • Asimetrii dentare
  • Dantură cu textură neomogenă
  • Dizarmonii faciale
  • Nuanță inestetică a dinților

Proceduri de realizare a tratamentelor de estetică dentară: fațete dentare, coroane zirconiu, Digital Smile Design.

Te rugăm să completezi toate informațiile obligatorii!
Programează-te online

Completează formularul și unul dintre asistenții noștri te va contacta pentru a programa vizita la clinică.

Sunt deja pacient STOMESTET
Sunt pacient nou.
checked
Prin completarea acestui formular îmi dau acordul explicit să fiu contactat pe e-mail și/sau telefon în vederea realizării unei programări și obținerea mai multor informații despre tratamentul solicitat.
checked
Sunt de acord și am luat la cunoștiință Termenii și condițiile site-ului și Politica de prelucrare a datelor cu caracter personal.
Întrebări frecvente despre Estetică dentară Cluj-Napoca:
1
De ce fumatul limitează anumite proceduri de estetică dentară?

Fumatul este cauza dominantă a pierderii dinților. Fumătorii prezintă un risc ridicat pentru apariția bolii parodontale, pierderea structurii osoase, inflamarea glandelor salivare, apariția cancerului la plămâni, gât sau cavitate bucală. Așadar, la fumători trebuie luați în considerare factori suplimentari în analiza tratamentului estetic.

Una din restricțiile fumatului sunt implanturile dentare. Fumatul sporește riscul ca implantul să nu se integreze.

De asemenea, fumatul afectează starea de sănătate a gingiilor. Dacă sunteți fumător, trebuie să renuntați la fumat înainte de a se aplica un implant dentar.

2
În timpul procedurilor de estetică dentară, pot solicita anestezia?

Da, nivelul de anestezie pentru procedurile de estetică dentară depind de mai multi factori:

  • starea dumneavoastră de sănătate
  • procedura realizată
  • prezența unui medic anestezist

Majoritatea persoanelor nu necesită un nivel ridicat de anesteziere pe parcursul procedurilor de estetică dentară.

3
Inlay (incrustaţia) ceramică
  1. Ce este inlay-ul?

Este o reconstrucţie protetică care se aplică în special la nivelul dinţilor posteriori (molari şi premolari) în scopul refacerii lor după ce au fost afectaţi de carie sau în urma unei fracturi. Se realizează în laboratorul de tehnică dentară din diferite materiale şi prin tehnologii diferite.

  1. De ce aş alege un inlay în locul unei obturaţii ceramice (plombă)?

Inlay-ul are o serie de avantaje faţă de obturaţie făcându-l net superior acesteia.

Aceste avantaje sunt:

  • rezistenţa în timp extrem de lungă
  • culoare identică cu a dintelui
  • refacerea formei dintelui
  • adaptarea foarte precisă pe dinte
  • refacerea foarte bună a muşcăturii (ocluzie)
  • refacere foarte corectă a contactelor cu dinţii învecinaţi nelăsând să pătrundă resturi de alimente între dinţi.

Deci pe lângă avantajele estetice are şi marele avantaj funcţional!

  1. O să mă doară?

Preparaţia pentru inlay este similară cu cea pentru obturaţie deci nu va ridica probleme deosebite faţă de o preparaţie clasică. Dacă distrucţia dintelui este avansată toata procedura va fi realizată sub anestezie locală. La capătul unei cavităţi foarte profunde se mai poate aplica o protecţie pe baza dintelui. Până la definitivarea inlay-ului dintele va fi protejat fie de un inlaz provizoriu, fie de o obtutaţie provizorie.

  1. Din ce material se realizează un inlay?

În general, noi optăm pentru realizatea inlay-lor din ceramică (porţelan) datorită calităţii deosebite ale ceramicii (frumuseţe, rezistenţă, nu acumulează placă deci nu influenţează gingia. Există posibilitatea de a realiza inlay-uri şi din materiale compozite similare cu materialele folosite de medici pentru obturaţii. Deşi aceste materiale nu au aceleaşi calităţi ca şi ceramica (se uzează în timp, se inflamează la margine), dar chiar şi aşa sunt mai bine adaptate la muşcătură şi punctele de contact dintre dinţi comparativ cu o obturaţie.

  1. Pot apărea complicaţii şi cum pot fi ele rezolvate?

Complicaţiile descrise în literatura de specialitate se referă la: fractura, descimentarea inlay-ului, fractura sau carierea dintelui sau inflamaţia sau mortificarea? pulpei (nervului).

În cazul în care inlay-ul a fost avariat se reface. În cazul în care dintele a fost avariat el se poate trata si inlay-ul reparat sau refăcut. Aceste complicaţii sunt raportate la circa 5% din cazuri.

4
Ce înseamnă o coroană dentară?

Coroana dentară este o lucrare protetică ce acoperă (înveleşte) tot dintele în întregime.

Pentru ca medicul stomatolog să poata fixa coroana pe dinte, trebuie ca:

  • să se prepare dintele respectiv (operaţiune numita şlefuire)
  • dintele să fie sănătos/ corect tratat pe canal şi întărit cu un pivot/ să nu fie mobil.

Când se indică o coroană, ce rol are?

Coroana protetică trebuie să înlocuiască cât mai bine dintele pe care îl acoperă. Pentru aceasta, coroana trebuie să preia funcţiile dintelui (estetica, masticaţia, fonaţia, rezistenţa).

Coroana dentară poate fi indicată pentru a proteza un dinte fracturat, abrazat sau foarte cariat, pentru a înlocui o coroana veche, în cazul unui dinte tratat pe canal sau pentru a îmbunătăţi aspectul estetic al unui dinte.

Din ce materiale se poate realiza?

Scopul unei coroane este de a acoperi un dinte restaurat, cu un material special creat. În ziua de azi, medicii stomatologi au la dispoziţie o varietate de opţiuni de tratament.

Daca este posibil, aceste opţiuni trebuie analizate şi discutate înainte de realizarea în sine a coroanei.

Variante:

  1. Coroana integral ceramică – este confecţionată în întregime din ceramică, fără schelet metalic sau de zirconiu. Se foloseşte în cazul coroanelor pe dinţii din faţă, acolo unde pretenţiile estetice sunt foarte ridicate. Tehnologia sofisticată de realizare, utilizarea ceramicilor  speciale şi experienţa avansată a tehnicianului şi medicului ridică costul acestei lucrări, dar rezultatul estetic şi functional este excelent.
  2. Coroana ceramică cu schelet de zirconiu – este confecţionată pe un schelet de zirconiu, peste care se aplică ceramica. Zirconiul are o culoare alba, cu o rezistenţă şi o adaptare deosebită. Costul acestei variante este extrem de ridicat datorită sistemelor special pentru prelucrarea zirconiului şi al preţului ridicat al materialului în sine. Se indică în cazul lucrărilor protetice (punţilor) laterale, acolo unde rezistenţa şi estetica trebuie să se îmbine armonios. Noi nu optăm pentru alegerea acestora în zona frontală, deoarece aceste coroane nu au aceeaşi transparenţă (transluciditate) ca şi coroanele ceramice.
  3. Coroana metalo-ceramică – scheletul este confecţionat din aliaje metalice nenobile (Cr-Ni/ Cr-Co) sau alte aliaje nobile (Au, Pd), peste care se ard straturi succesive de ceramică. Se indică în majoritatea cazurilor atât pentru dinţii anteriori, cât şi pentru cei posteriori, având o rezistenţă foarte bună la forţele masticatorii şi o estetică bună. Nu ofera aceleasi rezultate estetice ca si coroanele integral ceramice, dar poate fi o solutie corecta in majoritatea cazurilor.

Rezultate estetice

Coroanele integral ceramice oferă aspectul estetic cel mai apropiat de cel al dintelui natural. Noile tehnici de cimentare adezivă oferă o calitate şi rezistenţă deosebită legăturii dintre dinte şi coroana protetică.

După ce perioadă de timp vor trebui înlocuite coroanele?

Durabilitatea în timp a coroanelor este influenţată de mai mulţi factori:

  • structura dentară
  • rezistenţa bontului dentar
  • existent unor obiceiuri vicioase (scrâşnirea dinţilor, muşcarea pe obiecte tari)
  • menţinerea unei igiene riguroase.

În condiţii ideale de realizare şi utilizare, acestea pot avea o viaţă îndelungată, însă după o perioada de timp variabila in functie de starea de sanitate orala si generala a pacientului ar putea fi necesara inlocuirea lor din cauza retractiei gingivale fiziologice sau datorita aparitiei intre timp a bolii parodontale.

De câte  şedinţe e nevoie pentru a fi realizată o coroană?

Execuţia unei coroane / punţi dentare presupune munca în echipă medic-tehnician, care necesită răbdare şi timp.

E nevoie de mai multe sedinţe (între 2-4 şedinţe) pentru realizarea unei coroane corecte:

  • șlefuirea, realizarea coroanei provizorii
  • amprentarea
  • proba scheletului
  • probă ceramic
  • cimentare provizorie
  • cimentare definitivă

De ce se “învineţeşte“ gingia în dreptul unei coroane?

Acest aspect poate avea 3 factori:

  1. fie o coroană prea lungă care apasă pe gingia care se inflamează;
  2. fie din cauza suportului metalic, în cazul coroanelor metalo-ceramice
  3. dintele e devital (fără nerv) şi transpare culoarea prin gingia subţire.

Pot mânca orice cu o coroană ceramică?

Datorită rezistenţei crescute a ceramicii, apropiate de a smalţului dentar, în cazul în care aveţi coroane, puteţi mânca orice. Evident ca şi în cazul dinţilor naturali, pot exista accidente şi coroanele se pot fractura sau sparge.

Nici o lucrare dentară, oricât de scumpă ar fi, nu poate rezista la şocuri şi utilizări nepotrivite.

Tratamentele nu trebuie considerate încheiate după cimentarea definitivă a restaurărilor protetice. Îngrijirea atentă în timp şi prezentarea la controale periodice sunt elemente foarte importante pentru a asigura o durată de viaţă cât mai lungă a acestor lucrări dentare.

5
Există unele considerente speciale în ceea ce privește fațetele dentare?

Factorii care trebuie luați în considerare în evaluarea unei proceduri de fațetare, din punct de vedere estetic, includ:

a.   Obiectivul dumneavoastră

b.   Culoarea dinților dumneavoastră – majoritatea fațetelor sunt foarte subțiri și prin urmare translucide, astfel încât este posibil ca dinții colorați de dedesubt să se observe. Este posibil ca medicul să recomande albirea dinților în prealabil pentru a reduce colorația. Fațetele sunt astfel concepute încât să redea aspectul natural al dintelui, să se încadreze la aspectul și culoarea dinților rămași.

c.   Stilul dumneavoastră de viață (obiceiuri alimentare) – de exemplu, scrâșnirea și încleștarea dinților pe parcursul zilei sau a nopții pot favoriza apariția fisurilor sau fracturilor unei fațete.

d.  Nu în ultimul rând, priceperea medicului stomatolog și a tehnicianului dentar care creează fațetele. Nu toți medicii stomatologi cunosc și realizează toate procedurile de estetică dentară. Astfel, medicii stomatologi cu pregatire în estetică dentară solicită adeseori colaborarea cu alți specialiști (ortodont, endodont, paradontolog) în planificarea și realizarea tratamentului estetic dorit. Ar trebui să cereți fotografii înainte și după tratament a unor pacienți ce au tratamente asemănătoare.

De asemenea, cereți o estimare a costurilor și un plan scris al tratamentului înainte să îl începeți.

6
Ce este o fațetă dentară?

Fațetele sunt suprafețe subțiri din porțelan (sau compozit) ce se aplică pe suprafața dintelui (preparat / nu în prealabil). Acestea sunt realizate cu o mare precizie în laboratorul dentar, pentru a se potrivi suprafeței vizibile a dinților.

Fațetele dentare reprezintă metoda ideală de a trata dinții colorați rși neaspectuoși, de a umple spațiile dintre dinți și de a acoperii fisurile.

7
Tratamentul de albire dentară funcrționează la toată lumea?

Nu. În unele cazuri, ședințe succesive de tratament de albire nu duc la obținerea unui zâmbet strălucitor, alb. Persoanele care prezintă o colorare severă a dinților ar trebui să ia în considerare alte opțiuni de tratament, precum fațetele ceramice.