Endodonție la microscop Cluj-Napoca
Endodonția este acea ramură a medicinei dentare care are ca scop menținerea dinților naturali. Tratamentul endodontic (cunoscut și ca „tratament de canal” sau „scoaterea nervului”) se realizează atunci când pulpa dentară este afectată de o infecție sau o inflamație.
Tratamentul endodontic este una dintre cele mai frecvente proceduri medicale și poate să protejeze dintele de eventuale alte infecții și un nou tratament. Fără tratament endodontic se poate ajunge la pierderea dintelui, ceea ce duce la manopere mult mai costisitoare de înlocuire a acestuia.
În cazul obturației de canal clasice, medicul efectuează procedura cu ochiul liber, rata de reușită a unei astfel de intervenții fiind de 50-60%. Pe de altă parte, utilizarea microscopului endodontic crește rata de succes la peste 90% și elimină eventuale riscuri în ambele etape, non-chirurgicală și chirurgicală.

Tratament profesionist la microscop
La STOMESTET din Cluj-Napoca, procedurile endodontice sunt efectuate exclusiv cu ajutorul microscopului, de medici cu experiență.
Tratamentul endodontic este considerat o procedură conservativă, pentru că are ca scop tratarea unei infecții ori a unei carii dentare profunde păstrând cât mai mult din dintele natural.
Tratamentul endodontic realizat corect asigură sănătatea rădăcinilor şi păstrarea dintelui în condiţii de bună funcţionare pentru o perioadă îndelungată de timp, adeseori pe parcursul întregii vieţi a pacientului.
Pentru aceasta, mai trebuie îndeplinită o condiţie obligatorie: restaurarea coronară a dintelui tratat (obturaţie, coroană de acoperire etc.) trebuie să fie realizată la timp (în maximum o lună de la finalizarea tratamentului endodontic).
Avantajele tratamentului endodontic la microscop
- Diagnostic extrem de precis, chiar și în cazul microfracturilor dinților imposibil de identificat doar pe baza radiografiei. O cunoaștere corectă a cauzei duce la un tratament corect cu rezultate pe termen lung
- Canalele dentare pot fi tratate complet
- Infecția este controlată complet, deoarece, în timpul intervenției chirurgicale realizate cu ajutorul microscopului, canalele radiculare sunt curățate total
- Timpul alocat tratamentului și investiția financiară sunt reduse semnificativ. Terapia endodontică cu ajutorul microscopului garantează eficiență maximă și acuratețe ridicată.
În ce constă tratamentul endodontic (obturația de canal)?
- Obturația de canal presupune eliminarea completă a infecției
- Etapa următoare constă în curățarea și decontaminarea zonei bolnave
- Medicul adaugă o protecție pentru dintele afectat, care poate fi o coroană dentară Emax sau din zirconiu
La finalul intervenției endodontice, după îndepărtarea țesutului nervos și eliminarea infecției, pacientul nu va mai simți durere la dintele tratat.
Simptomele infecției pulpare:
- Durere, care poate fi spontană, pulsatilă, surdă, ce se poate extinde la zonele învecinate maxilarului
- Sensibilitate în timpul masticației sau la temperaturi ridicate și/ sau scăzute
- Reapariția durerii la un dinte tratat anterior
- Decolorarea sau înnegrirea dintelui afectat
- Apariția unei umflături în zona dintelui
- Ganglioni umflați în zona gâtului și a capului
Etapele tratamentului endodontic cu microscopul
- Obturația de canal este o procedură precisă care trebuie realizată într-un mediu steril, de aceea, dintele afectat este izolat cu un câmp de lucru, numit digă.
- Medicul descoperă canalele rădăcinii, le curăță cu o soluție specială biocompatibilă, apoi curăță minuțios fiecare canal, cu ajutorul microscopului, care garantează precizia manevrelor.
- Ulterior, se realizează o radiografie digitală, pentru a verifica dacă au fost curățate complet canalele.
- Ultima etapă constă în a oferi stabilitate dintelui prin reconstrucția acestuia cu ajutorul unei lucrări protetice.
- După finalizarea tratamentului, pacientului i se vor face recomandări legate de alimentație, igienă orală, precum și tratament medicamentos.
Este dureros tratamentul endodontic?
De obicei, pacientul nu simte disconfort sau durere în timpul obturației de canal, deoarece medicul efectuează procedura după administrarea unui anestezic local.
Totuși, în funcție de materialul biologic al pacientului, acesta poate resimți local, după intervenție, o anumită sensibilitate, care poate fi gestionată cu o medicație recomandată de medicul dentist.
Cum pot fi prevenite infecțiile pulpei dentare
O igienă orală corectă, cu periaj dentar de minimum două ori pe zi, inclusiv seara, și utilizarea aței dentare, este condiția de bază pentru prevenirea infecțiilor pulpei dentare.
Periuța de dinți trebuie să fie înlocuită la maximum 3 luni de la prima utilizare. Controalele regulate în scop profilactic, o dată la 6 luni, sunt importante pentru menținerea sănătății orale.
Eliminarea obiceiurilor vicioase și limitarea alimentelor bogate în acizi și zaharuri sunt, de asemenea, recomandate.
Completează formularul și unul dintre asistenții noștri te va contacta pentru a programa vizita la clinică.

